مفهوم برند و برندینگ یکی از مفاهیم کلیدی و اساسی بازاریابی است. برند تصویری است که مخاطب از شما در ذهن خود دارد و معرف و نمایشگر میزان علاقهی او به شنیدن دربارهی شما میباشد. در ابتدا چند نکته را پیرامون برند، مرور میکنیم: (همچنین میتوانید مقالهی «چه کنید تا مشتریان تان راجع به برند شما جار و جنجال راه بیندازند» را نیز مشاهده بفرمایید).
- مشتری در هر خرید علاوه بر بررسی قیمت ها، نگران کیفیت محصول و قابل اعتماد بودن شرکت عرضه کننده است.
- بررسی کامل برای هر محصول از هر شرکت (کیفیت محصول، خدمات پس از فروش و ….) وقت گیر است.
- بهترین و موجزترین پاسخ برای شناخت یک شرکت “برند” آن شرکت است. یک برند سریعا مشتری را از اعتبار شرکت آگاه می سازد و به او امکان این را میدهد که به کیفیت محصول یا خدمات عرضه شدهی آن شرکت اعتماد کند. صِرف اشاره به نام برند و یا دیدن لوگوی مربوط به برند، تمام تجربیات و ادراک های پیشین مشتری از یک شرکت را پیش چشمش میآورد؛ خوب یا بد.
در این مقاله قصد داریم به مجموعه فعالیت های بازاریابابی انجام شده در مجوعه سریال “شهرزاد” به منظور برندسازی بپردازیم.
در ادامه نخست خلاصه ای از این سریال را می خوانید و سپس مهمترین امکانات این سریال را از منظر بازاریابی بر شمرده و در نهایت به بررسی شکلگیری برندی با نام”شهرزاد” می پردازیم.
«شهرزاد» که پس از اتفاقات ملی شدن صنعت نفت و همزمان با کودتای ۲۸ مرداد اتفاق میافتد، حول زندگی عاشقانه شهرزاد (ترانه علیدوستی) و فرهاد (مصطفی زمانی) آغاز میشود. زندگی شهرزاد تحت تصمیمات شخصی به نام «بزرگ آقا» با بازیگری متفاوت و چشمگیر بازیگر فیلمسینمایی “گاو”، علی نصیریان قرار میگیرد. بزرگ آقا فردی قدرتمند و ثروتمند است و برای رسیدن به اهداف خود از هیچ عملی کوتاهی نمیکند. بخش زیادی از این سریال ۶۰ دقیقهای حول شهرزاد، فرهاد و قباد (شهاب حسینی) و مثلث عشقی ناخواستهای که بین آنها شکل گرفته است، میچرخد.
همانطوری که در ابتدای مقاله ذکر شد، یک نام یا تصویر میتواند یادآور گذشتهی درخشان و یا سیاه یک برند باشد و پروسه ی اعتمادسازی و یا سلب اعتماد را در یک لحظه ممکن سازد. در این راستا مجموعه نامهای زیادی هستند که این سریال را به مخاطب پیشنهاد میکنند. در ابتدا نام کارگردان این مجموعه یعنی آقای حسن فتحی را باید آورد که با کارنامهی درخشان خود در ساخت مجموعه هایی نظیر: مدار صفردرجه، شب دهم، پهلوانان نمی میرند، میوه ممنوعه و … توانسته به خوبی مخاطب خود را به طور گسترده جذب کند. سپس نام بازیگران نام-آشنایی چون: ترانه علیدوستی (در نقش شهرزاد)، علی نصیریان (بزرگ آقا)، شهاب حسینی (قباد)، مصطفی زمانی (فرهاد) و تعداد کثیر دیگری از نام های بزرگ، عرصه بازیگری این مجموعه را به لحاظ فنی بی نیاز جلوه میدهد.
خود نام سریال، که همنام شخصیتی است که نقش اول را ایفا میکند، دارای جذابیت های فراوانی است. پیشینهی طول و دراز کلمه “شهرزاد” ما را بیشتر به یاد شهرزاد قصه گو می اندازد که با قصههایش توانست جان خودش را از دست حاکم فاسد نجات دهد. این کلمه در لغت به معنای وطنی، داخلی و زادهی شهر است. که در دو حالت لغوی و ارجاع به قصهی “هزار و یک شب” دارای جذابیتهایی است.
هوشمندی زیادی برای انتخاب نام این سریال به کار گرفته شدهاست. یادآوری از شهرزاد قصهگو که با قصههایش توانست سرنوشت خود (و در نگاه کلانتر جامعهی خود) را تغییر دهد، کافیست تا شما به صورت خودآگاه یا ناخودآگاه به داستان و فیلمنامهی این سریال اهمیت دهید. همچنین معنای لغوی شهرزاد را هم که بررسی کنیم متوجه میشویم که به مساله کشور، وطن و حمایت از تولید داخل برمیگردد و مخاطب را در سطح کلان با خود همراه میکند.
برندهای مطرح دیگری نیز در این راستا وجود دارند که نقشی به سزا و اساسی را در گستردهتر شدن نام شهرزاد بازی می کنند. مانند پستی که چندی پیش آقای پرویز پرستویی، بازیگر محبوب و دوست داشتنی سینما و تلویزیون، در اینستاگرام خود گذاشته و در آن نوشته که: “از سریال «شهرزاد» لذت بردم و بی صبرانه منتظر قسمت بعدی این سریال هستم.”
متن کامل پست پرویز پرستویی:
دوستان،عزیزان، هموطنان، شاید کمابیش در جریان هستید. اخیرا مجموعه شهرزاد به کارگردانی آقای حسن فتحی و بازی استادانه، استاد علی نصیریان وجمعی از بازیگران سینما، تلویزیون، و تئاتر از طریق رسانه خانگی، در دسترس شماست. باور کنید تا به حال نشده یک بار به سوپر محله مراجعه کنم و بعد از خرید اجناس مورد نیاز زندگی، حتی یک دیویدی از مجموعههای ساختهشده در رسانههای خانگی ،خریده باشم.اما اخیرا خود آقای فتحی بزرگواری کردن و هفت قسمت از مجموعه شهرزاد را به بنده دادن و از آنجایی که همیشه کارهای آقای فتحی را دنبال کردهام این هفت قسمت را در یک مجلس دیدم و بیصبرانه منتظرم قسمت هشتم این مجموعه رو ببینم البته امیدوارم آقای فتحی دیگه قسمت های بعدی را برای بنده نفرستند که خودم خریداری کنم .چون هم ارزش خریدن به هر قیمت و دیدن را دارد .از این طریق به همه عزیزانی که در این مجموعه در هر پست و مسئولیتی که داشتهاند از صمیم قلب تبریک وخدا قوت میگم و به همه ملت ایران توصیه میکنم حتما این مجموعه رو ببینند و امیدوارم تلویزیون هم تلاش کند این مجموعه را خریداری نموده و از شبکه های سراسری چه در ایران و برون مرزی نمایش دهند.
لازم به توضیح است که بنده دراین مجموعه ذینفع نیستم، فقط چون بینهایت از دیدن این مجموعه لذت بردم حیفم اومد که شماها نبینید، و دیدن این مجموعه رو از دست بدهید.
این سریال از یک نظر جدال بین جبههی سنت (بزرگ آقا) و جبههی مدرنیته (شهرزاد) نیز میباشد. استفاده از خوانندههای بسیار مطرحی چون علیرضا قربانی (جزو مطرحترینهای موسیقی سنتی) و محسن چاووشی (جزو مطرحترینهای موسیقی پاپ) گواهی براین مدعاست.
در نهایت باید به این نکته توجه داشت که برندینگ و برندسازی زمانی دارای بازدهی خواهد بود که به طور کامل، همراه با دقت و برنامه ریزی درست پیادهسازی شود. این فرآیند باید به صورت سازمان یافته و گروهی انجام شود و نه فردی. بدین صورت شهرزاد زمانی یک برند کامل می شود که در زمان انتخاب دست اندرکاران توسط کارگردان، مجموعهای انتخاب شود که علاوه بر برند بودن هر فرد در حوزهی فعالیتش، دارای هماهنگی بالایی نیز با یکدگیر باشند. به این منظور آقای فتحی از بازیگرانی استفاده میکند که در کارهای گذشته با هم همکاری کردهاند و نتیجهی قابل قبولی را نیز داشتهاند. مانند شهاب حسینی در مدارصفر درجه یا آقای نصیریان در میوه ممنوعه.
عضویت در خبرنامه آکادمی
با عضویت در خبرنامه هر شنبه به صورت صد در صد رایگان آخرین و داغترین مباحث روز بازاریابی را در ایمیل خود دریافت کنید.